sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Cádizista löytyy upea vanhakaupunki ja James Bond -ranta

Lähdin päiväretkelle Fuengirolasta Cádiziin. Matkaa tälle välille kertyy noin 200km yhteen suuntaan, joten se on vallan mainio yhden päivän reissulle.

Cádiz on 120 000 asukkaan kaupunki Lounais-Espanjassa, Atlantin rannalla. Itse en tiennyt kaupungista mitään sinne lähdettyäni, mutta tällä reissulla selvisi, että itse Kolumbus on lähtenyt Cádizista toiselle Amerikan löytöretkelleen, flamenco on täältä kotoisin (ainakin näiltä hoodeilta) ja että James Bond -elokuvan "Kuolema saa odottaa" kuubalaiskohtauksia on kuvattu kaupungin La Caleta -rannalla.

Cádiz on erään tiedon mukaan Länsi-Euroopan vanhin, edelleen asutettu kaupunki. Se on foinikialaisten perustama ja vuonna 1100 eKr kantanut nimeä Gadir. 

Cádiz on aina ollut tärkeä satamakaupunki. Kaupungista löytyy edelleen mm. Torre Tavira, vartiotorni, josta tähyiltiin saapuvia laivoja. Cádizia on pommitettu, poltettu ja saarrettu, mutta paljon on historiaa myös säilynyt. Siihen voi tutustua mm Cádizin museoissa: Cádiz Museum, Court Museum ja Gadir Archeological site. Kaupungissa sijaitsee myös kaunis Cádiz Cathedral, jonka kellotorniin pääsee myös  kiipeämään ja ihastelemaan maisemia sekä kaksi linnoitusta: Castillo de San Sebastian ja Castillo de Santa Catalina. Kaikki ihan varmasti tutustumisen arvoisia, mutta itse tykkään eniten tutustua kaupunkiin kävellen. Ja minähän kävelin.

Auton parkkeerasin rannan ja vanhankaupungin välissä sijaitsevaan Santa Barbara -parkkiin, joka oli siisti, siellä oli suhteellisen isot (Espanjan mitakaavassa) parkkiruudut ja maksuvälineenä kävi kortti. Siitä ylimääräisiä pisteitä, sillä täällä asuessani olen ehtinyt jo huomaamaan, että käteistä pitää AINA olla mukana. Kortilla maksaminen ei ole mikään itsestään selvyys, niinkuin esimerkiksi Suomessa.

Heti liikkeelle lähdettyäni ihastuin rantaa kiertävään kävelyreittiin. En usko, että on mitään parempaa, kuin se, että pääsee kävelemään pitkin merenrantaa kauniilla promenaadilla. Sen välittömässä läheisyydessä sijaitsee paljon erilaisia ja erikokoisia vehreitä puistoalueita ja monia, monia penkkejä, joilla istahtaa. Meri ympäröi kaupunkia joka puolelta, sillä kaupunki on rakennettu niemimaalle, johon kuljetaan 3km pitkää La Pepa -vaijerisiltaa pitkin.

Vanhakaupunki on ihana. Ainakin tällaiselle matkaajalle, joka fiilistelee kaikkea vanhaa, ränsistynyttä, kulunutta ja lohkeilevaa. Cádizin vanha kaupunki on sieltä täältä kuin pastellivärein sävytetty. Näin ihastuttavia sinisen, keltaisen ja vaaleanpunaisen sävyjä. Maali on ollut tuoretta ehkä vuosikymmeniä tai osittain jopa vuosisatoja sitten, mutta minua se ei haitannut. 

Vanhassakaupungissa on monia aukioita ravintoloineen ja baareineen ja yhdellä niistä sijaitsee myös paikallinen kauppahalli, josta saa taatusti tuoreet merenelävät ruokapöytään. Näitä katuja oli kiva kävellä yhden päivän ajan, joten täältä tulee iso suositus visiitille Cádiziin.

SHARE:

1 kommentti

  1. Oi, miten ihania vanhoja taloja! Minulla meni tuolla pää sekaisin kun vain niska kenossa katselisin noita kaduilla. Cadiz on myös kuuluisa karnevaaleistaan, jotka ovat kuulemma loisteliaat. Kaupunki valmistautuu juhlaan koko vuoden.

    VastaaPoista

© Visualaddict

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig