sunnuntai 18. syyskuuta 2022

Autolla aurinkorannikolle: maisemareittiä Normandian kautta
Kun pitää saada auto Espanjan Aurinkorannikolle, voi hyvin valita rahtilaivan Saksaan ja maisemareitin Ranskan rannikon kautta Espanjaan. 

Silloin, kun päätin, että muutan talveksi aurinkorannikolle, pohdin monta kertaa, että tarvitsenko siellä autoa vai en. Päädyin siihen, että ajan oman autoni sinne. Kun tämä päätös oli tehty, piti seuraavaksi miettiä, että ajaako kolme päivää tukka putkella, jolloin sinne pääsee nopeasti vai valitako ns. maisemareitti. Päätös ei ollut kovin vaikea. Aina, jos voi nauttia myös matkasta, se kannattaa tehdä. Niinpä valitsin maisemareitin, johon sain sisällytettyä ihastuttavia kohteita Normandiassa ja Etelä-Ranskassa sekä Keski-Espanjassa. Ja mikä parasta, rakas ystävättäreni lähti matkaani, eikä minun tarvinnut yksin ajella.


Rahtilaiva Saksaan
Monien mielestä 1,5 vuorokauden laiva Helsingistä Travemundeen saattaa olla tylsä ja mielenkiinnoton, mutta minusta se oli rentouttava ja rauhallinen. Sai lukea kirjaa, tuijotella merelle, syödä monta kertaa, nukkua pitkään ja käydä hieronnassa. Mielestäni se oli loistava alku tälle automatkalle.

Koska laiva oli myöhään illalla Travemundessa, yövyimme ensimmäisen yön hieman Hampurin ulkopuolella.ÉtretatEnsimmäinen päivä Euroopan mantereella oli pisin ajopäivä. Silloin ajoimme Saksasta Belgian läpi Ranskaan ja Normandian rannikolle, paikkaan nimeltä Étretat. Etretatista en tiennyt mitään, ennen kuin hyvä ystäväni vinkkasi siitä minulle. Ja vitsit, mikä upea vinkki tämä olikaan. Paikka on mitä idyllisin pieni ranskalais-kylä Normandian rannikolla. Täällä on upeat kalliot, jotka reunustavat kylää ja sen uimarantaa. Golfareille löytyy kallioiden päältä golf-kenttä ja historiannälkäisille vastakkaiselta kalliolta vanha pieni kappeli ja rannan tuntumasta maailmansodan jäljiltä karuja bunkkeri-rakennelmia.

Etretatin lähistöltä löytyy myös Arsene Lapie-museo, niille, jotka kyseisen sarjakuvasankarin tunnistavat.DeauvilleToisena päivänä ajoimme Deauvilleen lounastamaan. Täällä söin koko matkan parhaan ceasar-salaatin, eli iso suositus  Chez Patou -ravintolalle, joka sijaitsee hiekkarannan välittömässä läheisyydessä.
Deauville on pariisilaisten suosiossa oleva lomakaupunki. Paikasta löytyy upeita vanhoja kesä-asuntoja ja 2km pitkä, upea hiekkaranta. Omaha BeachHistoriallinen Normandian maihinnousun ranta, jonka läheisyydessä sijaitsee maihinnousussa menehtyneiden hautausmaa ja muistomerkki. Niin kaunis, kuin tuo luonto tuolla onkin, saivat nuo pitkät marmori-risti rivistöt meidät kyllä todella hiljaisiksi. Yksin amerikkalaisten hautausmaalle on haudattu 9400 sotilasta.Mont Saint-Michel


Tämä kohde on pitkään ollut minun bucket-listallani ja olen todella iloinen siitä, että vihdoin pääsin kokemaan sen.


Mont Saint-Michel on luostarisaari Normandian rannikolla ja kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Saarelle on perustettu ensimmäinen luostari 960-luvulla. Saari on vuoroveden ympäröimä, joten aikoinaan sinne on päässyt vain joko laskuveden aikaan tai veneellä. Nykyään sinne kulkee silta, joten ei ole pelkoa, että jäisi vahingossa väärälle rannalle nousuveden aikaan. Saarella asustaa nykyään noin 40 ihmistä, mutta vilkkaimpana kesäsesonkina kadut saattavat olla melko täynnä.


Saarella on upeita, mutkittelevia pieniä kujia ristiin rastiin ja sen keskellä sijaitsee vanha luostari, johon pääsee tutustumaan pääsymaksua vastaan. Täältä löytyy paljon erilaisia ravintoloita, matkamuistomyymälöitä, museo ja muutama hotelli. Me yövyimme ystävättäreni kanssa vastarannalla Le Relais Saint-Michel -hotellissa, jonka ikkunasta oli upea maisema luostarisaarelle.Alueella on puomit, joten autolla sinne ei ihan viereen pääse. Koska meillä oli vastarannalla hotelli, pääsimme ajamaan autolla puomien takaa hotellista saadulla koodilla. Jos kuitenkin tulet tänne autolla vain päiväksi, on hyvä käyttää hieman alueen ulkopuolella sijaitsevaa parkkialuetta. Sieltä kulkee non-stop-bussi saarelle aina aamuseitsemästä yöhön klo 01 asti. Ja jos et halua käyttää bussia, ei kävelymatka parkkialueelta ole kovin pitkä, ehkä noin 2 km. Bussin hauska pieni kuriositeetti oli se, että se kulkee molempiin suuntiin, eli takaisin tullessa bussikuski vain hyppää toiseen päähän ajoneuvoa, jotta sen ei tarvitse kääntyä saarelle vievällä sillalla. Vastaavaa en ole nähnyt missään.BiarritzJatkaessamme matkaa Normandiasta, seuraava mielenkiintoinen kohde oli Biarritz. Automatkaa tälle välille kertyi hieman yli 700km, joten montaa pysähdystä reitillä ei kannata tehdä, jos haluaa päästä nauttimaan Biarritzista ennen auringonlaskua. Niistä puheen ollen, auringonlaskut ovat täällä kauniita ja huomasimme, että monet kerääntyivät kaupungin pienten kukkuloiden rinteille ihastelemaan sitä, kun aurinko laskee mereen.Biarritz on Deauvillen tapaan suosittu ranskalaisten kesänviettopaikka. Kaupunki sijaitsee vain noin 30km Espanjan rajalta. Jos täällä asustaa vain 25 000 asukasta ympäri vuoden, niin kesäisin tuo luku nousee 110 000:een. Biarritz on juuri sopivan kokoinen ottaa haltuun kävellen ja kävelyreitillä kannattaa suunnata ehdottomasti rantaa kohden. Täällä on upeat kalliorannat, joiden välissä muutamat hiekkarannat. Rannan kävelyreitti on kivasti polveileva ja sieltä löytää esim. Rocher de la vierge -näköalapaikan, joka on kalliomuodostelma pienen kävelysillan päässä. Kallion päällä sijaitsee myös pieni, merimiehiä suojeleva Neitsyt Marian patsas.
Kun rantaa jatkaa pohjoiseen, tulee pieneen venesatamaan ja kalastajakylään, jossa sijaitsee todella paljon pieniä ravintoloita. Reittiä kun jatkaa eteenpäin, avautuu edessä upea, iso hiekkaranta Playa de Biarritz ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevat Casino Barrière ja Hotel du Palais, joka kohoaa kuninkaallisen näköisenä rannan reunustalla.

Jos vielä pidemmälle pohjoiseen olisi lähtenyt kävelemään, olisi päätynyt upealle majakalle, La phare de Biarritz:ille. Me tyydyimme kuitenkin kuvaamaan sitä hieman kauempaa ja kävelimme takaisin hotellille Biarritzin tunnettua ostoskatua, Rue Gambettaa pitkin.AranjuezAranjuez sijaitsee noin 40km Madridista etelään. Moni saattaa ihmetellä, että miksi ihmeessä emme menneet Madridiin tällä reissullamme. Syy on siinä, että ajattelimme, että se on jo sen verran iso kaupunki, ettemme millään ehdi tutustumaan siihen sen vaatimalla laajuudella. Puolikas päivä olisi ollut aivan liian vähän. Ja kaiken lisäksi me löysimme Aranjuezista upean hotellin (Hotel NH Collection Palacio de Aranjuez), jonka sijaitsi suoraan vanhaa kuninkaallista linnaa, Palacio Real de Aranjuez:ia vastapäätä. Asiaa ei tarvinnut sen enempää miettiä. Elelimme herroiksi eli rouviksi ja kävimme kävelyllä kuninkaallisen linnan tiluksilla ja puutarhoissa.GranadaTästä kaupungista on tullut minulle jo ikisuosikki.Tämä oli minulle siis jo toinen kerta. kun visiteeraan siellä. Eikä toivottavasti jää viimeiseksi.

Kuten aikaisemmallakin käynnillä, kävimme tutustumassa Alhambraan, yhteen maailman vanhimpaan muslimipalatsiin ja sen monimuotoisiin puutarhoihin. Paikka mykistää joka kerta. Koska tiesin aikaisemmalta visiitiltäni hyvän hammamin, Hammam Al Ándalus:in, kävimme siellä rentoutumassa kylvyissä ja hieronnassa. Me teimme sen virheen, että yritimme ajaa autolla mahdollisimman lähelle hammamia, joka sijaitsee Granadan vanhassa kaupungissa. Maps ohjasi meidän niin kapeille kaduille, että sieltä oli noin about maailman vaikeinta päästä pois. Suosittelen siis parkkeeraamaan auton johonkin parkkitaloon ja kävelemään vanhaan kaupunkiin.FuengirolaVihdoin perillä Aurinkorannikolla. Fuengirola on suomalaisten suosima kaupunki Espanjan Costa del Sol:illa, eli Aurinkorannikolla. Olen nyt ollut täällä muutaman viikon ja kyllä, pitää ihan paikkansa, että suomenkielellä pärjää oikein hyvin.


Fuengirola sijaitsee noin 30km Málagasta etelään. Täällä asuu noin 80 000 ihmistä ja niinkin paljon, kuin 20 000 suomalaista talvikaudella. Luku ei kylläkään ole kovin täsmällinen, sillä kaikki eivät hanki residenciaa oleskelunsa ajaksi. Ehkä siksi, että ovat täällä alle kolme kuukautta, jolloin sitä ei edes tarvitse hankkia tai siksi, että ovat huomanneet, että ilmankin pärjää. Niin tai näin, täällä asuu paljon muitakin kansalaisuuksia, yhteensä yli 130 maasta, joten eri kieliä kuulee paljon kaupungilla kävellessä.Parasta Fuengirolassa on ehdottomasti rantakatu, Paseo Maritimo Rey de Espana, joka myötäilee kaupungin 6km pitkää hiekkarantaa. Rakastan kävellä tätä aamuisin, kun kaupunki vasta heräilee ja ilma on vielä raikas eikä lämpötila ole noussut liian kuumaksi.
SHARE:

7 kommenttia

 1. Kiitos, olipa hieno selostus ja upeat kuvat.

  VastaaPoista
 2. Onnen teitä!!! Mitä ihana pakkoja saaneet nähdä ja kokea. Olisipa ollut sellainen tilanne etä olisin voinut hypätä matkalle mukaan.

  VastaaPoista
 3. Niin hienot ja tunnelmalliset kuvat, että tuntuu kuin olisin itsekin käynyt matkalla. Virkistyin, inspiroiduin, ilahduin! Kuvakertomuksesi ovat aina ensiluokkaisia. Kiitos!

  VastaaPoista
 4. Ihanat kuvat ja hieno kuvaus matkasta. Kiitos Frida jakamisesta ❤️ Kaikkea ihanaa sinne talvikaudeksi
  Ella

  VastaaPoista
 5. Upeat kuvat. Tuli matkakuume 😊

  VastaaPoista
 6. Upeat kuvat ja hieno matkakertomus! Iso kiitos inspiraatiosta!

  VastaaPoista
 7. Hei, ihanat lukijat <3 Tämä blogipohja takkuilee eikä anna minun kirjoittaa teille vastauksia. Joten se tulee nyt tässä: Kaunis kiitos jokaiselle. On vallan ihanaa, että olen saanut jaettua matkustus-inspiksiä sinne ruudun toiselle puolen <3 Terkuin, Frida

  VastaaPoista

© Visualaddict

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig