perjantai 26. huhtikuuta 2019

Keski-ikäisenä parisuhteeseen?

Helsinki, myhelsinki, suomi, finland, outdoors, photography, photographer, valokuvaaja, Frida Steiner, Visualaddict, visualaddictfridaMeillä keski-ikäisillä ihmisillä alkaa olemaan jo melko monta ihmissuhdetta takanamme. Nyt kun minäkin olen taas käynyt treffailemassa, niin olen monta kertaa pohtinut, kuinka valtavan raskasta tunne-elämän reppua kannammekaan mukanamme.

Jokainen aikaisempi parisuhde on päättynyt johonkin. Jos se ei ole ollut puolison kuolema, niin se on ollut ehkä jotain, mikä on ollut omien arvojemme tai itsekunnioituksemme vastaista. On saattanut olla liiallista mustasukkaisuutta, epäluottamusta, valehtelua, henkistä tai fyysistä väkivaltaa, sairautta, pettämistä, läheisriippuvuutta tai muuta riippuvuutta.


Helsinki, myhelsinki, suomi, finland, outdoors, photography, photographer, valokuvaaja, Frida Steiner, Visualaddict, visualaddictfridaSe, minkälaisia ihmisiä ja parisuhteita matkamme varrelle on sattunut, on muokannut meistä juuri tällaisia, joita olemme tänä päivänä. 

Entisistä suhteista kumpuaa monia asioita, jotka saattavat nostaa tänä päivänäkin pintaan erilaisia pelkotiloja tai ahdistuksia. Etenkin juuri silloin, kun aloittelemme uutta parisuhdetta, kun emme vielä edes kunnolla tunne toista. Pelko on valtava, että historia alkaisi toistaa itseään ja saatamme hyvin kärjistetysti nähdä toisessa sellaisia piirteitä, joihin aikaisemmat suhteet ovat mahdollisesti kariutuneet. Olemmehan me joskus päättäneet, ettei ikinä enää...Helsinki, myhelsinki, suomi, finland, outdoors, photography, photographer, valokuvaaja, Frida Steiner, Visualaddict, visualaddictfrida


Vaikka entisiä suhteita kuinka työstää itsestään pois, on kuitenkin todella vaikeaa tehdä eroa vanhan ja uuden parisuhteen välillä.  Minulle on esimerkiksi sattunut hyvinkin epäluotettavia ja mustasukkaisia ihmisiä matkani varrelle. Ja kun edes pienesti näen toisessa jotain näihin viittaavaa, saa se minulla kaikki hälytyskellot soimaan ja saatan reagoida niihin jopa suhteettoman vahvasti. Pitäisi ymmärtää, että tämä ihminen ei ole se toinen ihminen. 

Helppo sanoa, mutta joskus niin pirun vaikea toteuttaa.


Helsinki, myhelsinki, suomi, finland, outdoors, photography, photographer, valokuvaaja, Frida Steiner, Visualaddict, visualaddictfrida


Se, kuinka paljon annamme entisten parisuhde-haamujen tulla uusiin suhteisiin, on loppujen lopuksi kuitenkin hyvin pitkälti meistä itsestämme kiinni.  Sitä täytyy tietoisesti työstää. Oppia pois.

Itse olen todennut sen, että puhuminen on yksi paras keino näissä tilanteissa. Avautuminen kaikista entisistä haavoista. Vaatii rohkeutta, mutta on sen arvoista. Etenkin jos halajaa suhteelta jonkinlaista tulevaisuutta. On hyvä kertoa, miksi reagoi tietyissä tilanteissa niinkuin reagoi. Miten ihmeessä toinen voisi muuten ymmärtää, missä meillä on kipupisteitä, haavoja ja arpia?

Taidamme kaikki keski-ikäiset olla jonkinlaisia siipirikkoja, murjottuja sieluja joilla on jo pitkä lista asioista, joita emme aio enää parisuhteessa sietää.

 Mutta puuttukoon siipi, minä ainakin haluan oppia siinä tapauksessa lentämään yhdellä siivellä. Olkoon kuinka murjottu sielu tahansa, aion paikkailla sitä tarpeen mukaan. Ja mitä listaan tulee, niin minä olen sieltä valmis karsimaan epäolennaisuuksia pois. Tärkeää ainakin minulle tänä päivänä on molemminpuolinen kunnioitus, luottamus, aitous, sitoutuminen (niin hyvinä kuin huonoina päivinä), huumori, jolla voi keventää raskaita päiviä ja keskinäinen kemia, joka ei sekään todellakaan ole mikään itsestäänselvyys. Sitä vaan joko on tai sitten ei.
SHARE:

12 kommenttia

 1. Hieno kirjoitus Frida!<3 Pakko kommentoida, koska muistan hyvin elävästi ne ajat, kun nykyisen mieheni kanssa aloittelimme 2-kymppisinä. Vaikka tuossa vaiheessa ei ihan hirveän montaa seurustelusuhdetta ollut takana, niin siitä yhdestäkin pidemmästä poisoppiminen oli työn takana. Juuri se seikka tajuta, että tämä tässä ei ole samanlainen, vaan luottamuksen arvoinen. Oikeasti sen asian ymmärtäminen kesti itselläni useita vuosia, ja olen todella onnellinen, että mieheni kesti mun tyhmyyteni ja, ajan kanssa opin luottamaan.

  Monesti olen ajatellut, että olisi ihan kamalaa joutua tässä vaiheessa elämää "parisuhdeviidakkoon", mikä sekin on varmaan muuttunut aika tavalla sitten nuoruusvuosien. Mutta silti, kyllä sitä parisuhdetta ihminen (yleensä) kaipaa! Ihan mahtavaa, että kirjoitat tästä aiheesta, sillä onhan se erittäin tavallista, että keski-ikäisenä aloitetaan uusia parisuhteita.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Taina <3
   Tuo on juuri se asia, johon monet suhteet kariutuvat. Ihanaa, että teiltä löytyi sitkeyttä ja kärsivällisyyttä työstää asiaa ja oppia luottamaan toiseen.
   Parisuhdeviidakko on mielestäni raadollinen. Todella nopeaan heitellään hanskoja tiskiin, kun suhteessa ilmenee jotain epämiellyttävää. Tinderit ja muut sovellukset kun mahdollistavat sen, että on helppoa alkaa vilkuilemaan uutta kumppania, kun joku ei tunnukaan ihan täydelliseltä. Sitoutuminen toiseen tuntuu olevan kovin vaikeaa, vaikutus pitää tehdä hetkessä ja koko ajan on kovin epäselvää, että ollaanko yhdessä vai tapaillaanko vaan. Minä alan olla ihan liian vanhanaikainen tämäntyyppiseen deittailuun. Kun treffailen, niin treffailen tosissani. En välitä vilkuilla toisella silmällä naapuripöytään vaan haluan sitoutua ja tutustua siihen, joka tuntuu omasta mielestä oikealta. Hankalaa tosiaan!

   Poista
 2. Hieno ja rohkea kirjoitus Frida <3! Ja nämä kuvat niin tekstiin sopivia ja puhuttelevan kauniita! Puss ja mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pia <3
   Joskus pitää nostaa kissa pöydälle :))) Ja luulenpa, etten ole ainoa, joka näitä asioita tänä päivänä miettii. Toivottavasti tästä avautumisesta on iloa muillekin.

   Poista
 3. Hieno kirjoitus. Riipaiseva ja sai omia kokemuksia pintaan. Kiitos. Kuvat taas upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Riitta <3
   Näitäkin asioita pitää jäädä aina välillä miettimään. Vaatii tiedostamista ja työstämistä, jotta oppii tunnistamaan mahdollisia kompastuskiviä. Toivotaan, että tämä kaikki auttaa tulevaisuudessa :)))

   Poista
 4. Elämässä on vain yksi onni:
  rakastaa ja tulla rakastetuksi.
  Epäröinnin kynnyksellä kysy kuinka paljon rohkeutta uskallat tänään jättää käyttämättä?
  Elää juuri nyt, tässä nimenomaisessa hetkessä.
  Aina se ei ole mahdollista, mutta silloin kun on, niin ei pidä antaa tilaisuuden mennä ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin juuri suurin onni elämässä ja sitä soisi ihan kaikille.
   Rakkaus - elämän kantava voima <3

   Poista
 5. Yhdyn ajatuksiisi, elämän reppu painaa niin hyvässä kuin pahassa.

  VastaaPoista
 6. Hieno tekstiä Frida <3

  Koska meillä on se eletty elämä pettymyksineen siellä repussamme olemme liian varovaisia ja epäröimme. Ei ole enää sitä nuorta tyttö, jotka silmät tähtinä loistaen syöksyi eteenpäin. Olen itse yrittänyt entistä enemmän elää "carpe diem" -asenteella miettimättä sen enempää. Joskus sitä tarttuu huonoon mahdollisuuteen mutta ennen sen kokemista asiaa ei voi tietää. Jokainen pettymyskin opettaa meille jotain. Pääasia ettei itse katkeroidu tai muutu kyyniseksi.

  Olen jo parikymppisenä kirjoittanut "pieneen sinikukalliseen vihkooni"
  seuraavan Henry Millerin ajatelman.

  "Älä elä vaimeasti,
  älä rakasta laimeasti.
  Syöksy pää edellä elämään.
  Ota riski.
  Siinä voi käydä huonostikin.
  Rakkaudessa käy usein huonosti,
  mutta mitä sillä on väliä.
  Elämä ja kuolema ovat kaksosia.
  Ihmisen täytyy murtautua ulos
  omasta vankilastaan.
  Astua aurinkoon ja
  hengittää syvään."

  Uskoin tähän 20v ja uskon tähän edelleen.
  Ole rohkea Frida <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Marjo... juuri tuota säihkyväsilmäistä ja nuorta intoa puhkuvaa nuorta naista joskus kaipaan. Toki edelleen yritän löytää itsestäni sitä samaa heittäytymistä, sillä uskon siihen, että jos ei itsestään anna kaikkea, niin ei voi mitään suurta saavuttakaan :)
   Minunkin pitää nyt kirjoittaa Henry Millerin sanat omaan teinariini :) Kiitos, kun jaoit :)

   Poista

© Visualaddict

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig