tiistai 2. elokuuta 2016

Oletko INTROVERTTI vai EKSTROVERTTI?Saavatko sosiaaliset tilanteet sinut häkeltymään ja akkusi tyhjiksi? Vai saatko niistä virtaa ja onko ihmisten tapaaminen sinusta innostavaa ja mukavaa?

Onko sinusta rupattelu ventovieraiden kanssa kiusallista vai sujuuko jutustelu sinulta luonnostaan?

Saavatko kovat äänet ja ympärillä oleva hälinä sinut hermostumaan vai etkö koe sillä olevan mitään merkitystä keskittymiseesi?

Pohditko vastauksiasi vai sanotko ääneen tasan sen, mitä kulloinkin ajattelet?

Nautitko rauhallisesta puuhastelusta vai kaipaatko alituiseen vaihtelua tekemisiisi?


Näitä ja monia muita intro- ja ekstovertin eroja on pohdittu Linus Jonkmanin kirjoittamassa kirjassa INTROVERTIT - Työpaikan hiljainen vallankumous.

Olen itse jäänyt pohtimaan näitä asioita ja persoonallisuuseroja monen monituista kertaa ystävieni kanssa. Yksi viihtyy parhaiten kotosalla villasukat jalassa. Toinen rupattelee jokaisen ventovieraan kanssa, joka sattuu kohdalle. Yksi ei taas voi sietää jonninjoutavaa ja tarkoituksetonta keskustelua, joka ei välttämättä johda mihinkään, vaan jonka on tarkoitus täyttää vain hiljaisia hetkiä.

Erään tällaisen keskustelun jälkeen hyvä ystäväiseni lähetti minulle tämän kirjan, jonka ahmin iltalukemisina aika nopsaan. Mielestäni kirjan paras anti oli se, että siinä puhuttiin introvettien vahvuuksista hyvinkin myönteisesti. Yleinen ja vallalla oleva käsityshän on ollut jo pitkään se, että sosiaalinen ja ulospäinsuuntautunut persoonallisuus on valttia niin työelämässä, kuin yksityiselämässäkin. Onko kukaan tullut ajatelleeksi, että introvertit pystyvät tekemään työnsä paljon itsenäisemmin ja perusteellisemmin kuin ekstovertit? He ovat niitä, jotka kiinnittävät huomiota yksityiskohtiin ja laatuun ja pohtivat ja analysoivat asioita huomattavasti enemmän. He osaavat kuunnella ja ovat kärsivällisiä siinä kun joku ekstovertti on muodostanut oman näkemyksensä sekunnin sadasosassa ja suoltaa sitä vähintaan yhtä nopeasti kaikille niille, jotka häntä kuuntelevat.

Tämä ei ole puhe kummankaan persoonallisuuspiirteen puolesta tai toista vastaan. Sen voin vain kertoa, että luettuani kirjan, löysin itseni aika monesta kohtaa ja se auttoi minua ymmärtämään itseäni paremmin ja sitä, miksi toimin tietyissä tilanteissa niinkuin toimin. Välillä kallistuin introverttiin käyttäytymiseen ja välillä ekstoverttiin. Ehkä meissä kaikissa elää hieman kumpaakin.

Kirjan lopussa on mielenkiintoinen testi, jolla voi testata, että kumpi persoonallisuuspiirre on voimakkaampi, intro-vai ekstrovertti. Melkeinpä tiesinkin oman testitulokseni jo etukäteen, mutta nyt se on sitten epätieteellisen tieteellisestikin todistettu, että minun persoonallisuuteni kallistuu tuonne introvertin puolelle. Testin mukaan olen pääosin introvertti, joka tarkoittaa sitä, että sosiaalisuus onnistuu minulta vaivatta, mutta tarvitsen ehdottomasti myös yksinoloa voidakseni hyvin. 

Viihdyn siis (joskus vähän liiankin) hyvin kotosalla, omien ajatusteni parissa. Aina siihen asti, kunnes tulee se päivä, jolloin turhaudun ihan täysillä, seinät kaatuvat niskaan ja minun on vain ihan pakko päästä johonkin ihmisten ilmoille. Ja silloin pitää olla actioniä, projekteja, suunnitelmia, menemistä ja tekemistä :)

Jos kiinnostuit asiasta enemmän, niin käy ihmeessä lukemassa myös Linus Jonkmanin haastattelu "Introvertti viihtyy itsekseen" (klik). Mielenkiintoista luettavaa.


SHARE:

16 kommenttia

 1. Mielenkiintoinen opus! Olen itse selkeästi ekstrovertti ja höpöttelen kyllä niin tuttujen kuin vieraidenkin kanssa luontevasti. Joskus puhun varmaan myös liikaa :D Tunnistan kyllä itsessäni myös introvertin puolen ja jossain tilanteissa en olekaan se puheliain. Saatan aistia toisesta ihmisestä ettei nyt vain sovi olla "suunapäänä" ja silloin tarkkailen tilannetta sivusta. Ikään kuin arvioin "missä nyt mennään". Viihdyn myös hyvin omissa oloissani ja tarvitsen sitä aikaa itselleni. Joten ei kai sitä voi olla vain toista vaan mixi molempia... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useinhan ihminen onkin vähän molempia. Onneksi, sillä voisi olla aika raskasta, jos olisi ihan kokonaan ekstrovertti ja jatkuvasti pitäisi olla tekemässä jotain ja hakeutumassa muiden seuraan, eikä yhtään viihtyisi yksikseen :)

   Poista
 2. Hei, kiitos vinkistä. Vaikka yleensä suhtaudun hieman kriittisesti erillaisiin luokitteluihin ihmistyypeistä, silti lueskelen tämän tyyppistä kirjallisuutta ihan mielenkiinnolla. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, ei kai näitä luokitteluja pidä liian vakavasti ottaakaan. Se täytyy kyllä myöntää, että tämä kirja avasi aika mukavasti silmiäni ja monessa kohtaa mietin niin omien läheisteni, kuin omaakin käyttäytymistäni, ja tämä ainakin auttoi minua ymmärtämään erilaisuutta meidän kaikkien välillä :)

   Poista
 3. Hyvin samalaisia ajatuksia heräsi kun luin kirjan ja opin myös ymmärtämään itseäni paremmin miksi toimin tietyllä lailla joissain tilanteissa. Täytyypä vielä käydä lukaisemassa tuo haastattelu. Halit täältä saariston rauhasta <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana, kun lähetit tämän kirjan minulle <3
   Oli juuri sopivaa itsetutkiskelua tähän kesään... terkkuja sinne saaristoon :)

   Poista
 4. Testiä tekemättä voisin heittää lonkalta että olen 50/50. Rakastan sosiaalisia tilanteita, puhun tuntemattomille, aina pitää olla menossa ja tekemässä jotain. Toisaalta taas rakastan olla välillä yksin ja hiljaa, myös porukassa saatan toisinaan vetäytyä. Välillä pohdin, välillä olen spontaani. Eli ihan hyvä sekoitus molempia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihan täydelliseltä sekoitukselta. Voisin kuvitella, että ääripäille elämä on paljon raskaampaa... siis jos on vain kokonaan jompaa kumpaa, intro- tai ekstrovertti...

   Poista
 5. Täytyykin lukaista myös tuo kirja...
  Minua moni ihminen kuvittelee ekstrovertiksi, mutta olenkin introvertti...joskus joku puolituttu, joka on terapautti ammatiltaan, sanoi minua sulkeutuneesti sosiaaliseksi ihmiseksi ;) Olen nopea innostumaan jutuista ja tapahtumista,höpötän helposti vaikka ventovieraille, mutta toimisin lopulta mieluiten itsenäisesti ja yksin...Viihdyn miljoonakaupungeissa, koska saan olla kaiken kuhnan keskellä, mutta tavallaan ihan itsekseen...rakastan tarkkailla ihmisiä ja tapahtumia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä lukea. Oli kaikinpuolin aika mielenkiintoinen kirja :)
   Me monet olemme vähän kumpaakin, vaikka yleensä se persoonallisuus kallistuu enemmän jomman kumman puoleen...

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Mikäli muistan oikein, niin aika harva oli kuitenkin ihan 50/50 molempia. Harvinaista herkkua siis...

   Poista
 7. Introvertti ihminen voi omata hyvät sosiaaliset taidot. Sosiaalisiin taitoihin kuuluu hyvät vuorovaikutustaidot, siis taito myös kuunnelle ja olla hiljaa seurassa. Introvertillä lienee kyky olla läsnä.
  Tiedän ihmisiä, jotka mainostavat olevansa niin sosiaalisia; juttua ja tarinaa riittää missä ja kenen kanssa vain ja olen tehnyt havainnon että jutustelu kulkee omien intressien ympärillä.
  Tuo on mielenkiintoinen kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on todellakin mielenkiintoinen ja antaa myös ymmärtää, että monet meistä ovat jonkinlainen sekoitus näitä persoonallisuuspiirteitä.

   Poista
 8. Taidan olla ambivertti eli introvertin ja extrovertin yhdistelmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet näköjään tehnyt itsestäsi myös hieman analyysiä :) Tämä on kivaa!
   Aika monethan meistä on mixi näitä molempia...

   Poista

© Visualaddict

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig