maanantai 23. kesäkuuta 2014

Pompejin rauniokaupunki


Yksi todella mielenkiintoinen matkakohde Välimerellä oli Pompejin kaunis rauniokaupunki, joka aikoinaan jäi tulivuorenpurkauksen alle.

Tarina kertoo Vesuviuksen purkautuneen Tulen Jumalan (Vulcanalian) juhlapäivänä, vuonna 79. Purkaus alkoi räjähdyksellä, joka syyti tuhkaa ja hohkakiveä jopa 15 kilometrin korkeuteen ja peitti Pompejin kaupungin alleen. Kaupunki hautautui viiden metrin kivi-ja tuhkakerroksen alle, joka aiheutti samalla yli 2000 ihmisen kuoleman.

Vesuviuksen viimeinen purkaus tapahtui 1944. Oppaamme mukaan jotkut matemaatikot ovat laskeneet sen purkautuvan keskimäärin 70 vuoden välein... Jos tähän on uskomista, niin sen pitäisi aktivoitua tänä vuonna! Hui kamala. Onneksi me ehdimme alta pois!

Pompeji puolestaan on ollut laajojen arkeologisten tutkimusten kohteena monta sataa vuotta, aina vuodesta 1748 lähtien. Kaivaukset jatkuvat edelleen, ja arviolta kolmasosa kaupungista on vielä tutkimatta.

En millään voi olla ihmettelemättä, miten aikoinaan, jo kauan ennen ajanlaskumme alkua, on saatu rakennettua näin huikeita kivirakennelmia. Jo pelkästään katukivet olivat ihan valtavia! Lisäksi ihmiskunnasta kertoo myös hyvin se, että jo silloin muinoin kaupungissa oli kaksi teatteria, kolme kylpylää, temppeleitä, kauppahalli, bordelleja ja kapakoita. Ei ole ihmisten ajanvietto, houkutukset ja harrastukset muuttuneet mihinkään viimeisten tuhansien vuosien aikana... samoilla mennään :)

Rentouttavaa uutta alkanutta viikkoa teille, ihanaiset. Maanantai tuli taas ihan älyttömän nopsaan näin Juhannuksen jälkeen. Ensimmäiset lähtivät jo töihin ja minä täällä pohdin, josko sitä itsekin tarttuisi johonkin oikein järkevään tekemiseen. Pari päivää olisi aikaa duunailla vaikka mitä, ja keskiviikkona huristelenkin taas Hankoon treffailemaan ihania blogi-siskoja. Kaikinpuolin kiva viikko siis tiedossa!

SHARE:

15 kommenttia

 1. Huikea paikka, wau!
  Ihanaa viikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä aivan huikea:)

   Ihanaa tätä viikkoa myös sinulle.

   T. Frida

   Poista
 2. Oltiin mieheni kanssa viikko Roomassa vuonna 2009.
  Tehtiin yhtenä päivänä retkin tuonne Pompeihin.
  Kyllä kannatti, paikka oli aivan mielettömän upea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihanalta tuo teidän reissunne. Ovat molemmat todella näkemisen arvoisia paikkoja:)

   T. Frida

   Poista
 3. Upealta näyttää! Tänne mekin olemme suunnitelleet mennä käymään.
  Meillä pojat siis 9 ja 5. Osaatko sanoa, onko sopiva kohde?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Christina

   Tuolla on aika paljon kävelyä, eikä rattaita pysty ottamaan mukaan, joten ehkä pienten kanssa kannattaa odotella vielä muutama vuosi. Muuten on kyllä tutustumisen arvoinen, kaikinpuolin.

   Terkuin, Frida

   Poista
 4. Hienoa, että tuollaisia muinaisia rakennelmia on jäänyt ja että niitä suojellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on... Tämäkin taitaa olla joku Unescon suojelukohde. Ja hyvä niin... jää sitten jälkipolvillekin jotain ihmeteltävää:))

   T. Frida

   Poista
 5. Tuo on varmasti mahtava paikka! Olen itse lukenut siitä vain kirjoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä, ihan huikea! Ja koko ajan kaivavat sitä lisää esiin:)

   Mukavaa tätä viikkoa,

   Frida

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

© Visualaddict

This site uses cookies from Google to deliver its services - Click here for information.

Blogger Template Created by pipdig